tete_molino1_3mx90cm_fejleccopy.jpg

A futás mindenek felett


Rendszeres mozgással az egészség megőrzéséért

Az egészség és a rendszeres sport szorosan összefügg egymással. Ennek talán napjainkban van a legnagyobb jelentősége, hiszen a stresszel, magas vérnyomással és elhízással teli világban a mozgással tehetünk legtöbbet az egészségünkért. Ráadásul nem akármilyen mozgással, hanem a futással.

Futás az állóképesség növeléséért

A futás a legkönnyebben végezhető sport, ráadásul talán ennek a mozgásformának van a legtöbb jótékony hatása. Hiszen ezzel a sportággal lehet az egészséget a legsokrétűbben megóvni, az állóképességet a legkönnyebben és leghatékonyabban növelni. Nem csoda, hogy szinte minden sportág - még a sakknak is - alapozójaként a futást választják.

A futás biológiai hatásai

"A futás a járásra, mint elemi-, ciklikus mozgásformára épül, ezért az egyik legkönnyebben végezhető "sportág", élettani hatása mégis a legkomplexebb. A hétköznapi életben a kondicionális képességek közül talán az állóképességre van a legnagyobb szükségünk, és ezt a futással lehet a leghatékonyabban fejleszteni. Ugyanis ez a mozgásforma edzi legjobban a tüdőt, a szív- és érrendszert, valamint az izomzatot. Éppen ezért alapozója számos sportágnak. Az nem meglepő, hogy a futball, kézilabda, kosárlabda játékosoknak edzésük szerves része a futás, de a cselgáncsozók, sportlövészek, kajak-kenusok, sőt még a sakkozók is rendszeresen futnak, mert ezzel tudják legjobban kondicionálni testüket.

A futás hatására a szív gazdaságosabban működik, a légző kapacitás javul, az izomzat, és nem utolsó sorban a csontozat erősödik, ezért preventív hatása óriási. Úgy gondolom, hogy napjainkban nagy figyelmet kellene fordítani arra, hogy mely sportágak, milyen betegségek megelőzésében játszanak szerepet. Amelynél az energia befektetés és megtérülés aránya a legjobb, azt kell választani. A futással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri-, a daganatos-, illetve a mozgásszervi betegségek, valamint csökkenti az idegrendszeri és pszichés zavarok tüneteit. Ráadásul a megelőzésen túl az edzésre fordított idő és energia az életminőség javulásával rövid távon megtérül" - mondja Dr. Bartha Csaba, a Semmelweis Egyetem Testnevelési Karának adjunktusa, a VASAS labdarúgó csapatának tudományos módszertani vezetője.

A futás hatása a lélekre

A futás lélektani hatása sem elhanyagolható, hiszen a rendszeres edzéseknek köszönhetően oldódik a feszültség, és könnyebben megoldhatóak a problémák. Ezért ha valaki most úgy dönt: elkezd futni, akkor a felsorolt jótékony hatásokat hamarosan megtapasztalhatja.

Arra persze figyelni kell, hogy a szervezetnek időre van szüksége, az ízületeknek hozzá kell szokniuk a megterheléshez.

forrás: internet